Saturday, May 28, 2011

Kelebihan memberi 'MAAF'

                                                                   

     Secara alami, seseorang apabila ditimpa sesuatu yang buruk disebabkan tindakan orang lain selalunya akan membiri riaksi negatif. Dalam hatinya akan muncul perasaan dendam. Kemungkinannya orang tersebut akan membalasnya dengan tindakan yang sama, atau mambalasnya dengan tindakan yang lebih buruk daripada yang menimpanya.

     Adakah membalas dengan perlakuan yang sama lantas perasaan dendam itu akan hilang? TIDAK. Lalu setelah membalas perlakuan buruk dengan yang lebih buruk, apakah perasaan dendam itu akan hilang, kerana berasa puas dengan tindakan yang membuat pembalasan yang lebih? sekali lagi tidak. Perasaan dendam itu tidak akan hilang, walaupun perlakuan buruk telah dibalas dengan yang lebih buruk.Perasaan negatif itu akan muncul tanpa boleh dibendung, kecuali dengan meMAAFkan..
     
     Kemungkinan seterusnya adalah orang yang ditimpa perkara yang lebih buruk, akan membalasnya kembali dengan yang lebih buruk lagi. Kemuncaknya adalah, salah seorang dari keduanya akan terkorban. Lalu, keluarga yang terkorban akan membalasnya dengan mengorbankan musuhnya. Akhirnya wujud permusuhan yang berpanjangan antarakeluarga, antara kumpulan, antara parti, dan sebagainya. Bayangkan apa yang akan berlaku sekiranya semua orang akan bertindak sedemikian dalam sebuah negara? Kedamaian akan hilang.

     Jadi apa langkah yang sesuai ditimpa sesuatu yang buruk disebabkan tindakan orang lain? sekali lagi, mamaafkan orang tersebut. Ada rahsia yang tidak nampak oleh mata kasar ketika kita meMAAFkan. Jika kita memaafkan orang yang melakukan hal buruk, ada kemungkinan ia pun akan meminta memaafkan kita. Paling tidak, orang yang memaafkan akan terhindar daripada belenggu perasaan dendam yang akan terus menyeksa batinnya. Langkah selanjutnya adalah berSABAR atas apa yang menimpa. Dan, kebahagiaan akan muncul mewarnai jiwanya. Sebab, memaafkan dan sabar hanya lahir dari hati yang bahagia.

     Allah telah memberikan bimbingan kepada Rasulullah s.a.w dan umat baginda melalui firman- Nya. "Dan jika kamu memberikan balasan, maka balaslah dengan balasan yang sama dengan seksaan yang ditimpa kepadamu. Akan tetapi jika kamu bersabar, sesungguhnya itulah yang lebih baik bagi orang-orang bersabar". (surah an-Nahl [16]: ayat 126)

     Diriwayatkan dari Abu Hurairah bahawa ayat ini turun ketika Rasulullah s.a.w melihat jenazah Hamzah yang gugur sebagai syahid dalam perang Uhud dengan keadaan tubuhnya yang amat memprihatinkan. Seketika itu, Rasulullah berucap, "Sungguh aku akan membalas dendam kepada orang kafir, Aku benar-benar akan membunuh 70 orang di antara mereka". Dan, turunlah ayat ini. Allah memberikan nasihat kepada Rasulullah agar bersabar. Kerana itu adalah yang terbai. Dan, khirnya Rasulullah membatalkan niatnya untuk membalas dendam. Maka memaafkan dan sabar adalah langkah yang paling tepat bagi siapa sahaja yang menginginkan kebahagiaan di dunia dan akhirat.
                                                                            

0 comments: